Column door John Deckers

“Kwaliteit wint altijd”

“Kwaliteit wint altijd” roept de groenteboer op de markt om zijn waren aan te prijzen. “Mijn tomaten hebben minder water en meer smaak” roept hij glunderend als de regen in bakken uit de hemel valt naar een klant. “En bij u zie ik nu teveel water naar mijn smaak.”
Behendig gaat hij het gesprek aan en verkoopt zijn spullen, terwijl de andere kraampjes het door de regenbui zonder klanten moeten stellen.

Wat is kwaliteit?
Tsja, daar heeft iedere burger in Nederland zo zijn of haar eigen ideeën over. Kwaliteit is een containerbegrip en dan een container waar heel veel in kan.


Wat is kwaliteit in het onderwijs?

Soms helpt het om eerst maar te zeggen wat het volgens mij niet is. Ik denk niet dat de hoogste citoscores voor de leerlingen samenvalt met kwaliteit en zelfs een goed of excellent inspectierapport maakt nog niet automatisch een kwalitatief goede school. Al worden we van goede resultaten natuurlijk wel heel blij!


Wat vinden we kwaliteit bij Kopwerk en Schooltij?

Nu wordt het spannend. Kwaliteit is nu opeens geen kreet of containerbegrip meer, het wordt zo de spiegel van ons gedrag, van onze waarden en meningen en natuurlijk van onze resultaten. Het is daarom goed om deze maand die vraag nadrukkelijk aan elkaar te stellen. Weten we wel van elkaars kwaliteit en kwaliteiten? Wat is jouw kwaliteit en wat versta je onder kwaliteit?

“Kwaliteit is meer dan de leeropbrengsten”, hoor ik vaak en ik bevestig dat dan van harte. Piramidekwaliteit wordt naast leeropbrengsten gevoed door een fijn en uitdagend schoolklimaat, aandacht voor de onderstroom in ieder mensenkind en de doorgaande lijn die een school jaar na jaar weet vast te houden. En wat denk je van echte aandacht voor elkaar, een herkenbare structuur, het vieren van feesten en successen en nog heel veel meer…


Zullen we het deze maand een beetje eenvoudig houden? Misschien zit de kern van kwaliteit wel in blijmoedig je waar verkopen als het buiten hoost van de regen. Je weet immers dat je kwaliteit levert! Kom jij werkende weg ook waterige tomaten of enorme hoosbuien tegen? Wat is voor jou kwaliteit? Hoe ver wil je gaan in kwaliteit?

Ik zie graag je reactie tegemoet!John Deckers